Hoofd Ahanta-koning Badu terug naar Ghana

Het hoofd van de Ahanta-koning Badu, is niet langer in de Sleutelstad. Gisteren werd de schedel van de 19 e -eeuwse Ghanese koning op het ministerie van Buitenlandse zaken overgedragen aan zijn landgenoten. Minister Verhagen, tijdelijk zaakgelastigde van Ghana in Nederland Odoi-Anim, en Ahante-stamleider Etsin Kofi II ondertekenden daartoe de Verklaring van Overdracht. Ook was er een achter-achterkleinzoon van Badu Bonsu II aanwezig. Om de ceremonie kracht bij te zetten werd er de nodige jenever over het ministeriƫle tapijt uitgegoten.

Badu Bonsu II doodde in 1838 twee Nederlandse gezanten, en werd door zijn volk uitgeleverd aan de Nederlandse machthebbers in de Goudkust (het tegenwoordige Ghana). De koning werd ter dood veroordeeld en opgehangen. Zijn hoofd werd verwijderd, geconserveerd en naar Nederland gebracht, waar het deel uitmaakte van de academische collectie van het LUMC. In 2008 vroeg Ghana het hoofd terug. Na bemiddeling door de ministeries van Buitenlandse zaken en OCW werd aan dat verzoek gehoor gegeven.

Leiden Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×