Vragen SP over Koppenhinksteeg en drukkerij

De SP legt het college schriftelijke vragen voor over de vergunningaanvragen voor Koppenhinksteeg 6 en drukkerij Nautilus. De beoogde koper van het pand, de heer Bakker van Atrium Vastgoedontwikkeling BV, heeft in juli een bouw- en monumentenvergunning aangevraagd voor de panden aan de Koppenhinksteeg en Hooglandse Kerkgracht.De SP wil allereerst duidelijkheid over het aantal appartementen dat Atrium Vastgoedontwikkeling BV wil realiseren. De genoemde aantallen in de bouwaanvraag, de bouwtekeningen en informatie vanuit de gemeente, komen niet met elkaar overeen. De partij vraagt burgemeester en wethouders hoe de vergunningaanvragen in behandeling genomen kunnen worden, als er zoveel onduidelijkheid over dat aantal is.

In de aanvraag van de bouwvergunning spreekt Bakker over een aanneemsom van 860.000 euro, hoewel het college aangegeven heeft dat de cascorenovatie al 1,4 miljoen euro zou kosten. Dit laatste bedrag wordt ook genoemd in een financieel overzicht van 11 maart 2008, waarin staat dat Woonstichting Ons Doel op verzoek van de gemeente de begroting in december 2007 heeft doorgelopen en de renovatie berekende op 1.471.819 euro. In datzelfde overzicht staat verder dat de gemeente bij commerciƫle herontwikkeling uitgaat van een bedrag van 3,9 miljoen euro voor het renoveren en/of herbouwen.

De SP wil nu weten wat de werkelijke kosten zijn en hoe het college de grote verschillen kan verklaren. Ook informeert de partij naar het bedrag dat de heer Bakker aan leges moet betalen en of het zo kan zijn dat hij een lagere bouwsom opgeeft, zodat de kosten voor de leges gedrukt worden.

In de legaliseringsnotitie van april 2007 zegt het college aldus de SP toe, dat Drukkerij Nautilus de ruimte aan Koppenhinksteeg 6 als eerste aangeboden krijgt, als Bar & Boos niet gelegaliseerd wordt. Op de tekeningen bij de bouwaanvraag, staat de drukkerij ingetekend bij Koppenhinksteeg 6. De SP leest in plantoelichting van architectenbureau H. Bakker echter dat de drukkerij uitgeplaatst wordt en dat in dit deel van het pand appartementen voor jongeren komen. De SP vraagt nu of Nautilus afgezien heeft van uitbreiding op de begane grond van Koppenhinksteeg 4, en of de drukkerij nu wel of niet op nummer 6 blijft. Als het college op de hoogte is van de uitplaatsing van de drukkerij, is de partij benieuwd naar de nieuwe locatie.

De SP heeft een ambtelijke reactie op een persbericht van wijkvereniging Pancras-West uit januari 2007. Hierin staat dat Nautilus in overleg met Ons Doel mogelijk kan verhuizen naar de naastgelegen panden. De partij vraagt of dit nog steeds geldt. De partij informeert verder naar eventuele uitplaatsingskosten die de gemeente aan de drukkerij moet betalen. Ook wil de partij weten hoe de uitplaatsing van Nautilus zich verhoudt tot de door het college gestelde verkoopcriteria.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×