LUMC en Topaz werken samen aan revalidatie

Omdat de proef met de schakelunit goed verlopen is, hebben het LUMC en zorgorganisatie Topaz gisteren een samenwerkingsovereenkomst afgesloten. Bij het proefproject Zorgketen met Schakelunit, dat twee jaar duurde, werd er in Overrhyn en Zuydtwijck een schakelunit ingericht. Dit is een plaats waar patiënten die aan hun bewegingsapparaat geopereerd zijn, onder begeleiding kunnen revalideren. Voordeel daarvan is dat ze niet langer dan noodzakelijk een ziekenhuisbed innemen. Hierdoor neemt de wachtlijst van patiënten die nog op een operatie wachten, af. Bovendien hoeven deze patiënten nu niet te wachten op een bed op een gewone revalidatieafdeling van een verpleeghuis. Al voor de operatie wordt bekeken of het revalidatieproces optimaal kan worden voorbereid en begeleid.

Uit de proef bleek dat het aantal verpleegdagen in het LUMC daadwerkelijk korter werd, waardoor de wachttijd afnam. Zelfs de verblijfsduur in de schakelunit kon gehalveerd worden door de revalidatie te intensiveren. De patiënten gaven het revalidatieproces gemiddeld een 8.

De schakelunit biedt nu plaats aan ongeveer 100 patiënten per jaar. De komende tijd zal het werk met deze units worden voortgezet.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×