‘Welke Leidse boom heeft de X-factor?’

5

Ook dit jaar wordt op zondag 13 september, tijdens de Open Monumentendagen, de Leidse binnenstad gedeeltelijk afgesloten voor gemotoriseerd verkeer in verband met de jaarlijkse autovrije zondag. Van 12.00 tot 17.00 uur worden de Hooigracht, Oude Vest, Turfmarkt, Prinsessekade, Rapenburg, Steenschuur, Pelikaanstraat, Gangetje, Nieuwe Rijn, en het gebied daarbinnen ‘autovrij’. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor het belang van schone lucht voor de gezondheid en voor het milieu. Naast het feit, dat er extra rustige wandelruimte zal zijn tijdens de Open Monumentendag, worden diverse leuke activiteiten voor jong en oud georganiseerd, die in het teken van de natuur staan, zoals: ‘Welke Leidse boom heeft de X-factor?’ Net als vorige jaren worden er ook verschillende sportieve activiteiten gepresenteerd met demonstraties en workshops.

Programma Natuur

12.00-12.20 Opening autovrije zondag door Fields of Wonder
12.20-12.30 Start-sein boomverkiezing door wethouder Steegh
15.20-15.30 Aanbieding petitie Astma Fonds:de gemeente wordt gevraagd bij de keuze van bomen rekening te houden met veel voorkomende allergieën
15.30-16.30 Stadsnatuurwandeling onder leiding van stadsbioloog Frits van der Sluys Verzamelen op het Stadhuisplein, ingang stadhuis.

Hele middag:

Boomverkiezing Leiden: welke boom heeft de X-factor?
Plantseizoen bomen: bezoekers mogen aangeven waar dit najaar nog een boom kan worden geplant
Informatiemarkt met diverse programma’s van de gemeente met betrekking tot de natuur
Rijsimulator: hoe zuinig rijdt u? Probeer het Nieuwe Rijden en win een slipcursus!

Programma bewegen

12.30-17.00 Beestenmarkt Volleybalvereniging GGV Taekwandovereniging Leiden Hapkidovereniging Jin Jung Kwan
13.00-16.00 Beestenmarkt Streethockey
13.30-14.30 Botermarkt Dikkebandenrace voor kinderen van 7 tot 12 jaar.
14.00-15.30 Beestenmarkt Nordic walking voor senioren verzamelen bij het podium
16.00-17.00 Beestenmarkt Salsa demonstratie en workshop

Delen

5 reacties

  1. Het moet niet gekker worden. Maar wat mij betreft de boom die op de heuvel staat bij de burcht.

  2. De boom voor in het plantsoen, die koningin Wilhelmina nog heeftgeplant, met een groen hek er omheen met daarop gouden kroontjes

  3. Tja, ik weet ook niet wat er eigenlijk met de X-factor van een boom wordt bedoeld. Betekent dat dan ook, dat iedere boom die niet in aanmerking komt voor een X-factor nominatie, omgehakt mag worden? Eigenlijk is dit een riskante verkiezing, want je weet niet hoe deze informatie door het stadsbestuur gebruikt gaat worden. De bomenbond heeft al een lijst aangelegd van alle historische bomen in Leiden. Die zouden allemaal de X-factor moeten krijgen.

Over de auteur

Je bent nu offline