Hart- en vaatziekten niet enige doodsoorzaak dialysepatiënten

Lang werd gedacht dat hart- en vaatziekten de grootste doodsoorzaak waren voor dialysepatiënten. Uit een onderzoek van het LUMC blijkt nu dat ook veel patiënten overlijden aan andere ziekten. Het is wel zo dat het aantal dialysepatiënten dat aan hart- en vaatziekten sterft acht keer hoger ligt dan het aantal mensen dat geen nierproblemen heeft. Echter ook ongeveer acht keer zoveel dialysepatiënten sterft aan andere aandoeningen, zoals infecties en kanker. Genoemde patiënten hebben dus wel een grotere sterftekans dan anderen, maar de oorzaken zijn slechts voor een deel terug te voeren op problemen met het hart en de bloedvaten.

De patiënten moeten dus niet alleen op hart- en vaatziekten gecontroleerd worden, maar ook op andere aandoeningen. Het onderzoek is beschreven in the Journal of the American Medical Association van 28 oktober. Het werd onder leiding van dr. Friedo Dekker van de afdeling Klinische Epidemiologie uitgevoerd.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×