Symposium sterfdag Jan van Hout

Ter gelegenheid van de sterfdag van Jan van Hout organiseert De Vereniging Jan van Hout volgende week vrijdag een dagvullend symposium. Jan van Hout leefde van 1542 tot 1609. Hij stierf op 11 december precies 400 jaar geleden. Van Hout heeft op de Leidse geschiedenis een flink stempel gedrukt. Hij behoorde tijdens het beleg van Leiden tot de stadsbestuurders die weigerden de Spanjaarden binnen te laten. Hij had een groot aandeel in de groei en welvaart van de Sleutelstad. Als stadssecretaris reorganiseerde hij de stedelijke administratie, iets waar hedendaagse onderzoekers nog de vruchten van plukken. Ook was Van Hout betrokken bij de stadsdrukkerij en hervormde hij de armenzorg. Daarnaast was hij ook nog secretaris van de universiteit en het hoogheemraadschap. Bovendien wist hij tijd te vinden om renaissancegedichten te schrijven.

 

Tijdens het symposium komende vrijdag belichten verschillende historici diverse aspecten van het leven en werk van de beroemde Leidenaar. Ook worden de biografie `Hart voor Leiden’ en facsimile van `Vrunt-buuc’ van Jan van Hout dan gepresenteerd. Wie het symposium bij wil wonen, kan kijken op www.janvanhout.nl. Aanmelden is noodzakelijk. Komende donderdag wordt tijdens een korte plechtigheid in de Pieterskerk een krans gelegd bij de plaats waar Jan van Hout begraven werd.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×