Smalspoormuseum stoomt op naar buiten

Het Nationaal Spoorwegmuseum in Valkenburg dijt tijdens het 40-jarig jubileum almaar uit. Er komt een buitenmuseum op het terrein naast het Valkenburgse Meer, langs de A44 tussen Wassenaar en Leiden-zuid. Bovendien heeft het museum de afgelopen week de collectie kunnen uitbreiden met een indrukwekkende collectie van veertien voertuigen (lorries) die dienst hebben gedaan in de Limburgse kolenmijnen. Een groot deel daarvan moet in het toekomstige buitenmuseum terecht komen. Bezoekers kunnen de nieuwe aanwinsten, die een dezer dagen met vrachtwagens worden aangevoerd, tijdens de kerstvakantie al bewonderen.

Buiten, Nederlands klimaat: wordt dat niet één roestige toestand straks? ,,Nee, want we onderhouden het spul goed. Bovendien zijn wij geen museum met opgepoetste machientjes, wij laten bijvoorbeeld de kiepkarren zien zoals ze gebruikt werden. En dan mag een beetje roest best”, zegt Ap Hoogendoorn, één van de ruim 100 vrijwilligers die het Nationaal Spoorwegmuseum draaiende houden. Daar komt geen betaalde kracht aan te pas. ,,Veel vrijwilligers melden zich spontaan. Ze zijn heus niet allemaal voormalige treinbestuurders of techneuten, maar mensen die het leuk vinden iets technisch te doen. Je maakt met elkaar een museumbedrijf.”

Subsidie krijgt het museum niet. Men moet het hebben van de kaartverkoop. Bijvoorbeeld voor de kerstritten die op 22 en 23 december de hele dag door worden gehouden. Of voor de zogeheten Oliebollenritten op 29 en 30 december. Voor laatstgenoemde ritten is reserveren (via tel. Nummer 071-5724275) noodzakelijk: de belangstelling daarvoor is altijd erg groot.

Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×