Schematische weergave van de koperverbinding die met een kleine stroom kooldioxide (CO2) efficiënt kan omzetten in oxalaat. (Afbeelding: Universiteit Leiden).

Leidse 'batterij' tegen broeikaseffect

Onderzoekers van het Leiden Institute of Chemistry (LIC) hebben bij toeval een manier ontdekt om CO2 met een soort oplaadbare batterij uit de lucht te halen. De Leidse scheikundigen publiceren hun vinding morgen in het blad Science. Door gelijke hoeveelheden van een koperzout, een organische verbinding en een zuur te mengen ontstaat er een oplossing die een koperverbinding in een lage oxidatietoestand bevat. Toen ze de oplossing aan lucht bloot stelden, werden er onverwacht kristallen gevormd van een nieuwe koperverbinding in een hoge oxidatietoestand die CO2 uit de lucht had opgenomen. “Die verbinding bevatte zogenoemde oxalaatanionen.’ Elk oxalaatanion is opgebouwd uit twee CO2-moleculen,” zo vertelt dr. Lies Bouwman die het onderzoek leidde.

Met behulp van lithium kan het oxalaat weer verwijderd worden, waarna het geoxideerde kopercomplex heel eenvoudig met een elektrische stroom weer naar de lage oxidatietoestand worden gebracht. De geelgekleurde oplossing die daarvan het resultaat is, kan dan weer met CO2 uit de lucht reageren. Dit kopersysteem kan op deze manier steeds weer opnieuw gebruikt worden, net als een oplaadbare batterij.

Deze ‘batterij’ kan worden ingezet voor omzetting van CO2 uit de lucht naar oxaalzuur, een verbinding die bijvoorbeeld toegepast wordt in huishoudproducten en anti-roestmiddelen. De efficiëntie van het kopersysteem is op dit moment nog niet groot genoeg voor een praktische toepassing, maar wetenschappers noemen het een fundamentele scheikundige doorbraak die kan leiden tot een toepassing om CO2 uit de atmosfeer weg te vangen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×