Rechter eist akkoord dakenrel Verzetsheldenbuurt

De gemeente Leiden, corporatie de Sleutels en de ruim honderd bewoners die zich niet veilig voelen onder de nog ‘illegaal gerenoveerde’ daken in onder andere de Mulderstraat moeten samen op zoek naar een constructieve oplossing. Dat is de voorlopige uitkomst van een rechtszaak over de al jaren durende dakenrel, waarbij de Sleutels zonder bouwvergunning begon aan de dakrenovatie. Dat schrijft het blad Cobouw. De partijen krijgen van de Haagse rechtbank vier weken de tijd om een akkoord te bereiken. Bewoners van de Verzetsheldenbuurt stapten naar de rechter, omdat ze menen dat de gemeente Leiden haar taak als handhaver verwaarloost.Dat kwam omdat de gemeente er in eerste instantie van uit ging dat er voor de werkzaamheden geen vergunning nodig was. Later kwam de gemeente daar op terug. In september 2008 stuurde ook de gemeentelijke commissie voor Beroep- en Bezwaarschrifen de partijen terug naar de onderhandelingstafel. Dat leidde uiteindelijk niet tot een oplossing. Voor de rechter erkende de gemeente dat er extra maatregelen nodig zijn om de daken volgens het Bouwbesluit op te leveren. Van onveilige situaties zou nooit sprake zijn.

Volgens Nico Scholten van de Stichting van Expertisecentrum Regelgeving Bouw, hij stond de bewoners bij, is de situatie na de renovatie verslechterd tot onder het niveau van de bestaande bouw. Scholten sprak over golvende daken van de ruim vijftig jaar oude huizen. Ook de kans op brandoverslag zou door de renovatie groter zijn geworden.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×