ChristenUnie: "Minaretten zijn net windmolens"

Zwitserland verbood ze bij referendum, in Nederland is de discussie erover ook weer opgelaaid: minaretten. Fractievoorzitter Guido Terpstra van de ChristenUnie Leiden heeft wel enig begrip voor de opwinding, maar pleit voor vrijheid om te kunnen geloven wat je wil. “Een minarettenverbod past hier niet bij. Een algemeen minarettenverbod is een vorm van moslimpje pesten. Een christen moet daar in mijn ogen in geen geval aan mee willen doen,” zo schrijft Terpstra in een column op de website van zijn partij. “In een bepaald opzicht kan ik het stemgedrag van de Zwitsers wel begrijpen. Moskeeën, en minaretten in het bijzonder, vallen soms op omdat ze niet aansluiten bij de bouwstijl ter plaatse. Dat vindt niet iedereen mooi. Daarbij confronteren ze mensen met het feit dat de invloed van het christendom in de Europese samenleving de laatste tientallen jaren is teruggelopen. Dat kan pijnlijk zijn voor wie deze ontwikkeling betreurt. Maar daar houdt mijn begrip voor het Zwitserse minarettenverbod ook wel op.”

Volgens Terpstra raakt de discussie aan de grondbeginselen van de rechtsstaat. “Een van de grondrechten die ons land kent is de vrijheid van godsdienst. Bij de Islam hoort een moskee, en bij een moskee hoort soms een minaret. Je kunt het mooi vinden, of lelijk, maar zo is het gewoon. Als christen sta ik pal staan voor de vrijheid van godsdienst. Dat wil niet zeggen dat elk stadsbeeld maar bepaald moet worden door minaretten. In de binnenstad van Leiden (zeg: tegenover het stadhuis) zou ik een minaret geen goed idee vinden. Dat heeft niets te maken met de Islam, maar met de vraag of een bepaald gebouw past bij de omgeving, met ruimtelijke ordening dus. In dat opzicht zijn minaretten een soort windmolens; op zichzelf is er niets op tegen, maar op sommige plekken is niet smaakvol of past het niet bij het landschap. Ik zou ook geen kerk willen bouwen in de Oostvlietpolder.”

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×