Debat interpretatie koran

Het Leids Universitair Centrum voor de studie van Islam en Samenleving organiseert morgen een debat over de interpretatie van de koran. De Leidse arabist Ronald E. Kon zal de Egyptische koranwetenschapper Nasr Abu Zayd interviewen over zijn visie op de rol van de koran bij het begrijpen en beleven van de islam door moslims. Ook het publiek kan hem vragen stellen. Abu Zayd pleit in zijn werk voor een interpretatie van de koran die moslims in staat stelt hun eigen tradities te verbinden met Westerse moderne begrippen. Hij vindt bovendien dat de koran wetenschappelijk en historisch onderzocht kan worden, zonder afbreuk te doen aan de geestelijke en religieuze waarde. Vanwege die visie werd Abu Zayd in 1995 tot afvallige verklaard. Hij ontvluchtte Egypte en werd hoogleraar aan de Universiteit van Leiden. In 2001 gaf hij de Cleveringarede. Sinds 2004 bekleedt hij de Ibn Rushd leerstoel voor Humanisme en Islam aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht.

Het debat wordt morgen gegeven in zaal 028 van het Lipsiusgebouw aan Cleveringaplaats 1 en duurt van 17.30 tot 19.30 uur. Aanmelden is niet nodig.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×