Mede-oprichter COC Leiden overleden

In zijn woonplaats Antalya (Turkije) is op 76-jarige leeftijd Henk van Putten overleden. Van Putten was een van de eerste homoactivisten van Leiden en medeoprichter van de Leidse Werkgroep Homoseksualiteit (LWH), waaruit later COC Leiden is voortgekomen. Henk van Putten was al vroeg als openlijke homo actief in Leiden, nog voordat er sprake was van een georganiseerde homobeweging. Vanaf 1971, toen veel homo’s nog nauwelijks voor hun seksuele geaardheid durfden uit te komen, organiseerde hij onder de naam ‘Open Huis’ maandelijkse huiskamerbijeenkomsten in zijn woning aan de Oude Singel.

Bijzonder was dat hij lesbische vrouwen gelijk behandelde, iets dat voor homojongens en -mannen toen zeker niet vanzelfsprekend was. Halverwege de jaren zeventig begon hij het eerste Leidse homocafé, De Klikspaan, eerst aan de Langebrug, later in de Doelensteeg, waar veel Leidse homo’s en lesbo’s hun eerste vriendje of vriendinnetje hebben ontmoet.

In 1971 was Henk een van de medeoprichters van de Leidse Werkgroep Homoseksualiteit (LWH). Dat was niet de eerste homo-organisatie van Leiden: dat was de Leidse Studenten Werkgroep Homoseksualiteit (LSWH) die in 1968 was opgericht, maar die had zichzelf in 1970 weer opgeheven. Uit het LWH is in 2000, samen met de Lesbische Vrouwen Leiden (LVL), COC Leiden ontstaan.

Advertentie

Leiden Henk van Puttenprijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×