Leiden blijft terughoudend met cameratoezicht

Het CDA en de VVD zouden graag zien dat er een proef komt met cameratoezicht in de uitgaansgebieden in Leiden. Ook burgemeester Lenferink wil wel, maar denkt niet dat het er dit keer wel van komt. Verschillende eerdere pogingen sneuvelden de afgelopen jaren omdat een raadsmeerderheid er niets voor voelt. Dat is ook nu nog het geval. De ene partij vindt ze overbodig, anderen vinden dat het de privacy teveel aantast als er camera’s in de publieke ruimte opduiken. Helemaal cameravrij is Leiden overigens niet meer. Sinds afgelopen maand hangen er camera’s in het stationsgebied. Die zijn er gekomen op speciaal verzoek van de Nationale Co√∂rdinator Terrorismebestrijding (NCTb) die ook het grootste deel van de kosten heeft betaald, zo’n 3 miljoen euro. Leiden draait vanaf volgend jaar wel op voor het onderhoud: 80.000 euro per jaar.

Hoewel de camera’s er hangen in het geval van terrorismedreiging kan Leiden ze ook zelf inzetten. Dat scheelt ook weer geld. dit jaar moest Leiden bijvoorbeeld in de buidel tasten voor het cameratoezicht tijdens de viering van Leidens Ontzet. Volgend jaar kan dat in elk geval voor een deel met die bestaande camera’s.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×