Bezuinigingen ten koste van Leids groen

De bezuingingen op minima en andere instellingen mogen dan deels zijn teruggedraaid of uitgesteld, dat geldt niet voor de natuur in Leiden. De greep van een half miljoen die het college in de kas van het bomenfonds wil doen om daarmee een deel van de bezuinigingsopgave te realiseren, gaat gewoon door. “Riskant,” denkt Guido Terpstra van de ChristenUnie die samen met de Partij voor de Dieren probeerde om het plunderen van de groene spaarpot te voorkomen: “Het mag namelijk niet van de Raad van State. Dat geld is in het fonds gestort ter compensatie van gekapte bomen en mag nergens anders voor worden gebruikt”. Het college denkt daar anders over en gaat er vanuit dat een deel van het geld vrij besteedbaar is en anders aangewend kan worden.”

Volgens Terpstra is de illegale graai te vergelijken het met Donald Duck die de spaarpot van de neefje plundert: “Als dat geld niet allemaal naar groen gaat, wordt het een farce. Bovendien belooft u met dat fonds ook aan de Leidse burgers om gekapt groen te compenseren. En belofte maakt schuld.” Het mocht niet baten. Ondanks steun van de PvdA, GroenLinks en de SLO kreeg zijn voorstel om de vijf ton dan maar uit de NUON-gelden te halen niet voldoende stemmen.

Ook zijn voorstel om geen 100.000 euro te bezuinigen op (het onderhoud van) perken en groene bermen haalde het niet.

Leiden Palet 2010


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×