Leidse horeca boos om nieuwe evenementenregels

De gemeente Leiden wil vanaf 2011 extra regels invoeren rond evenementen. Leidse horecaondernemers zijn boos. Ze vinden de eisen die de gemeente wil stellen veel te ver gaan en noemen ze onverteerbaar. Zo wil de gemeente bijvoorbeeld dat er in de toekomst minimaal 75 meter tussen de podia van verschillende kroegen zit. Dat betekent minder podia tijdens bijvoorbeeld de viering van 3 oktober. Eventueel kunnen caf├ęs een gezamenlijke aanvraag indienen. Lukt dat niet, dan wil de gemeente gaan loten.

Deze en andere regels worden vastgelegd in een evenementenvergunning die elke horecaondernemer moet gaan aanvragen. Daarin worden bijvoorbeeld ook vluchtroutes opgenomen die vrijgehouden moeten worden. Deze routes worden op een zogenaamde veiligheidskaart gezet. De gemeente wil dat er een strook van vijf meter wordt vrijgehouden voor hulpdiensten. Dat was afgelopen jaar niet overal het geval. Volgens de gemeente was het op sommige plaatsen zelfs zo druk dat het onverantwoord was. Met die veiligheidsregels zijn de ondernmers het overigens wel eens.

De podiumregel komt er, omdat er in de huidige situatie vaak niet handhavend kan worden opgetreden door de milieudienst. Als er verschillende podia vlak naast elkaar staan, kunnen overschrijdingen van de toegestane geluidsnormen wel worden vastgesteld, maar door wie ze worden veroorzaakt is dan niet te meten. Door een afstand van 75 meter tussen de podia aan te houden, kan dat wel. Volgens de horecabazen is dat onnodig en bovendien onuitvoerbaar. Over het aantal podia valt met hen niet te onderhandelen. Een eventuele loting vinden ze al helemaal onverteerbaar. Sommige uitbaters hebben al aangegeven de tent dan nog liever dicht te gooien tijdens grote evenementen.

Door alle maatregelen wordt de horeca bovendien met extra kosten opgescheept. Kosten die ze toch al lastig kunnen terugverdienen doordat steeds meer bezoekers eigen drank meenemen. Die kopen ze in avondwinkels en supermarkten. Voor die winkels willen de horecaondernemers dan ook een drooglegging tijdens de evenementen.

In januari praten de gemeente en de Leidse horecaondernemers verder. In het voorjaar behandelt de gemeenteraad de nieuwe evenementennota. Een nota waarbij de horecaondernemers volgens eigen zeggen nauwelijks zijn betrokken.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×