Massale politieinzet voorkomt rellen in Leiden

De serie strenge maatregelen die Leiden heeft genomen om de jaarwisseling in goede banen te leiden heeft zijn vruchten afgeworpen. Voor het vierde jaar op rij hoefde de ME niet echt in actie te komen. Wel werd de Mobiele Eenheid preventief ingezet om ongeregeldheden te voorkomen. Enkele bekenden van de politie kregen vooraf al een gebiedsverbod. Helemaal zonder problemen verliep Oud & Nieuw niet. Bij een vechtpartij in de Kooi raakten drie omstanders en een politieagent gewond. Die laatste kreeg een klap op het hoofd met een fles en werd per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. De dader kan een fikse straf verwachten. Standaard wordt een twee keer zo hoge straf geeist bij geweld tegen hulpverleners. In totaal werden er in de Sleutelstad 39 mensen aangehouden in verband met vernielingen en het afsteken van illegaal vuurwerk. Vorig jaar waren er dat nog 54.

Burgemeester Lenferink is blij met het resultaat: “De onrustige jaarwisselingen van vroeger zijn verleden tijd. Ik heb echt het gevoel dat we de situatie nu onder controle hebben. De drie voorgaande jaren geven voldoende vertrouwen dat we volgend jaar geen noodverordening nodig hebben.” Lenferink houdt wel noodbevelen paraat om deze zo nodig te geven.

Na middernacht werd het onrustig in de Kooi. Groepjes jongeren staken illegaal vuurwerk af. Rond 01.00 uur raakten daardoor een pinautomaat, ramen van een tabakswinkel en een auto op de Lombokstraat beschadigd. Ook is er een auto met daarin zwaar vuurwerk afgevoerd. Hierop zijn tien verdachten aangehouden.

Op het Trekvaartplein brak rond 02.30 uur ruzie uit tussen twee groepen mannen. Hierbij liep een 33-jarige man een snijwond aan het hoofd op toen hij een klap met een tas kreeg. De politie heeft op het kamp zeven verdachten aangehouden.

In de Stevenshof werd rond 23.00 uur een 25-jarige man aangehouden op het Alexandrine Tinneplein wegens het afsteken van illegaal vuurwerk. Hij had vuurwerk op zak en bleek bij nader onderzoek ook nog vuurwerk in de bosjes te hebben gegooid. Ook op de Lammenschansweg werd rond 23.30 uur een 26-jarige man aangehouden wegens illegaal vuurwerk. Het vuurwerk is in beslag genomen.

Aan het Kiljanpad werd rond middernacht brand gesticht in een loods. Er stonden gasflessen in het pand die er door de brandweer uit zijn gehaald. Daardoor duurde het lang voordat de brand geblust was. Op de Uiterstegracht sneuvelden kort na middernacht van drie woningen ruiten door een vuurwerkbom.

De Politie Hollands Midden heeft in totaal 600 politiemensen ingezet. Net als het voorgaand jaar heeft de Koninklijke Marechaussee (KMar) met 56 mensen bijstand verleend. In totaal werden er in de regio Hollands Midden 84 arrestaties verricht. Vooral voor vernieling, het afsteken van illegaal vuurwerk en geweldpleging. Vorig jaar lag dat aantal op 71. Voor geweld tegen hulpverleners zijn 30 verdachten aangehouden. De politie kreeg in totaal 705 meldingen. Voor zover mogelijk wil justitie de zaken tegen de verdachten via (super)snelrecht afhandelen. Naast de reguliere straf zal in alle gevallen ook huisarrest bij de komende jaarwisseling worden geeist.

De politie roept voor de afhandeling van vernielingen en brandstichtingen ook de hulp in van het publiek. Iedereen die beeldmateriaal heeft gemaakt kan dat via www.politie.nl/hollands-midden opsturen via de button ‘upload beeldmateriaal’.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×