Foto:NASA/ESA/R. Bouwens, website Leidse Sterrenwacht.

Leidse astronomen kijken 13,2 miljard jaar terug

De Amerikaanse astronoom Rychard Bouwens is werkzaam op de Leidse Sterrenwacht en heeft met zijn team het verste object in de ruimte gefotografeerd. De ontdekking van dit onooglijke kleine lichtstipje uit het heelal op 13,2 miljard lichtjaar afstand, is gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Nature. Het licht is met de Hubble Space telescoop door een 87 uur durende tijdsopname vastgelegd en toont een stelsel in het heelal, dat toen pas 480 miljoen jaar oud was. “Nooit eerder hebben we zo ver terug kunnen kijken in de tijd”, aldus Bouwens , die zelf verbaasd was dat er maar één kandidaat sterrenstelsel op deze recordafstand werd ontdekt en vervolgt: “Het nieuw ontdekte stelsel is een bouwsteen: het heeft hooguit één procent van de massa van het Melkwegstelsel.”

Al eerder vond Bouwens samen met zijn Leidse team, waaronder de Leidse astronoom en Spinozaprijswinnaar Marijn Franx, sterrenstelsels op iets minder grote afstanden, dus later in de tijd. Het feit dat er op de Hubble-foto slechts één stelsel op zo’n grote afstand ontdekt, kan betekenen, dat de allereerste sterrenstelsels tussen 400 en 700 miljoen jaar na de oerknal onstonden.

Meer info: www.strw.leidenuniv.nl

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×