GroenLinks en PvdA willen gebruikersruimte voor dakloze verslaafden

“Mensonterend”. Dat vinden GroenLinks en de PvdA de erbarmelijke omstandigheden waaronder dakloze verslaafden bij het Papegaaisbolwerk drugs moeten gebruiken. Daklozen met een alcoholverslaving hebben wel de mogelijkheid om binnen te gebruiken, maar dat geldt niet voor harddrugs. De twee partijen hielden afgelopen avond dan ook een pleidooi voor het opzetten van zo’n gebruikersruimte bij de daklozenopvang in Nieuwe Energie. Het CDA gaf aan eerder voor zo’n ruimte te zijn geweest, namelijk bij de inrichting van het gebouw Nieuwe Energie. “Toen had dat relatief goedkoop kunnen worden gerealiseerd. We zullen nu dus heel kritisch zijn over de kosten,” aldus raadslid Van Sandick.

De SP is niet principieel tegen zo’n gebruikersruimte, maar wil hem sowieso niet bij Nieuwe Energie. “Verschillende niveaus van verslaafden kan je beter niet mengen,” zo vindt SP-raadslid Eva de Bakker. De VVD is en blijft mordicus tegen een gebruikersruimte. “GroenLinks en de PvdA kunnen zo veel willen. Handhaven moeten we,” zo vindt Barbara Zippro.

SP-wethouder Roos van Gelderen kondigde aan op korte termijn met een voorstel naar de raad te komen. “Dat hoeft niet persé een gebruikersruimte te zijn,” aldus Van Gelderen: “Het college komt met verschillende oplossingen voor dit probleem. Dan kan er een goede discussie in de raad volgen, voor er een keuze wordt gemaakt.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×