Boerhaave Biografie Prijs terug van weggeweest

De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en Museum Boerhaave lanceren de Boerhaave Biografie Prijs. Deze driejaarlijkse prijs, die volgend jaar voor de eerste keer uitgereikt wordt, is bestemd voor de auteur van een biografie of van de uitgave van de correspondentie van een wetenschapper. Met het instellen van de Boerhaave Biografie Prijs herstelt de Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen een oude traditie. Ook in 1869 nam dit oudste `Geleerde Genootschap’ van Nederland het initiatief tot het uitreiken van een Boerhaave-medaille, die om de vier jaar werd uitgereikt aan een wetenschapper op het gebied van natuurhistorie. Na vijf bekroningen, onder meer van de Utrechtse fysioloog en oogarts F.C. Donders, is de prijs in 1889 opgeheven. Het originele stempel van de medaille van toen, 75 mm in diameter en een ontwerp van J. Elion op basis van een Boerhaave-portret van Cornelis Troost, bestaat nog. De Koninklijke Nederlandse Munt zal dit kwetsbare stempel reviseren en een serie nieuwe, gouden Boerhaave-medailles slaan. De nieuwe achterzijde draagt het beeldmerk van het museum.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×