Leidse uitslagen statenverkiezingen [definitief]

4

D66 en de PvdA hebben bij de Provinciale Statenverkiezingen de meeste stemmen in Leiden gehaald. Beiden partijen haalden 18,8% van de stemmen. In absolute zin is D66 de grootste. Het verschil met de PvdA is slechts 2 stemmen (resp. 10179 en 10177). De VVD volgt met 15,9%, de SP haalt 12,7%, gevolgd door GroenLinks met 11,4%. De PVV deed voor het eerst mee en krijgt 9,4% van de Leidse stemmen. Grote verliezer is zoals verwacht het CDA. Die partij moet het doen met 5,9%. De Partij voor de Dieren heeft 2,9%, de ChristenUnie 2,1%. Ouderenpartij 50Plus haalt 1,3% en de SGP 0,4%. Hekkensluiters zijn het Platform van Lokale Partijen (0,3%) en de Unie van Democraten (0.1%).

De opkomst was in Leiden 61,4%. Vier jaar geleden was dat 56,9%.

Delen

4 reacties

 1. Hamvraag: Heeft D66 mbt regio Leidse zaken (RGL, Grote polder etc) nu meer in de pap te brokkelen als grootste Leidse partij ondanks dat ze provinciaal zo klein zijn….

 2. Aad van der Luit op

  Chris en medwerkers,

  Dank voor de snelle en gedetailleerde weergave van de verkiezingsuitslag!

 3. Snap uberhaupt niet dat men nog wanhopig op D66 stemt, D66 heeft toch al laten zien dat het 1 grote leugen is?
  De rijken stemmen PvdA, alsof NL daar beter van wordt…
  Nee, we moeten echt weer terug naar onszelf kijken, maar ik weet wel dat er een hoop moet veranderen…
  Mijn inziens mag de PvdA het niet voor het zeggen krijgen, want dan zie ik het heel snel gebeuren dat er heel wat meer mensen een uitkering aan moeten vragen, wat PvdA zelf JUIST NIET wil!!!

 4. Helder vanhaal van killRdevil, geen speld tussen te krijgen. Heldere argumentatie ook. Ik ben door hem overtuigd van het grote gevaar wat hij schetst. Tijd om Nederland weer terug te veroveren op die types die geen zinnig woord uit kunnen brengen en alleen denken aan hun eigen!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Je bent nu offline