Geen weekmarkt, wel feest op Koninginnedag

De weekmarkt van zaterdag 30 april wordt verplaatst naar de 29e. De gemeente is bang dat met name het opbouwen en afbreken van de markt niet samengaat met de activiteiten die er die dag in het centrum worden georganiseerd. Ook in oktober moet de markt wijken als Leidens Ontzet groots wordt gevierd tijdens het 125-jarig bestaan van de 3 October Vereeniging. De markt van zaterdag 1 oktober komt dan te vervallen. De marktkooplui zijn boos, de horeca is blij.

“Ze staat niet te juichen omdat ze een vrije dag hebben, maar het is nu eenmaal niet anders,” zegt wethouder Jan-Jaap de Haan. “Zowel de markt als de evenementen worden groter en ik zie het niet gebeuren dat op Koninginnedag een vrachtwagen van een groenteboer tussen de blokfluitspelende kinderen moet rijden.”

Het had overigens niet veel gescheeld of er waren helemaal geen activiteiten geweest op Koninginnedag. Vorige week dreigde de gezamenlijke horecaondernemers in het gebied rond de Nieuwe Rijn nog niks te organiseren uit onvrede met allerlei regels en hindernissen die de gemeente leek op te werpen. Niet alleen de markt was een probleem, ook klagende rondvaartondernemers die geen doorvaartverhinderende pontons in de Nieuwe Rijn accepteerden en allerlei veiligheidsmaatregelen maakten het onbetaalbaar en onhaalbaar om nog een leuk feestje te organiseren.

Persoonlijk ingrijpen van burgemeester Lenferink bood afgelopen vrijdagavond soelaas. Gemeente en (horeca)ondernemers zitten voor een groot deel op één lijn en willen er gezamenlijk een leuke dag van maken. Of dat volgend jaar ook weer lukt is nog onduidelijk. Dan zijn de nieuwe evenementenregels van kracht, waardoor vluchtroutes vrijgehouden moeten worden, kunststof ecoglazen verplicht zijn en er strenge regels worden gesteld aan muziekoptredens. Zo mogen podia niet te dicht bij elkaar staan, omdat het geluid dan niet apart gemeten kan worden en overtreders niet op de bon geslingerd kunnen worden. Ook leidt het geluid van meerdere podia vlak bij elkaar door cumulatie sneller tot overschrijding van de geluidsnormen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×