Vijf jaar brommen voor mensensmokkel

Een 67-jarige Leidse moet vijf jaar de cel in vanwege mensensmokkel. Deze uitspraak van de rechtbank in Den Haag, is gelijk aan die van het OM. Naast deze Leidse, moesten twee weken geleden nog vijf andere vrouwen en vier mannen voor de rechter verschijnen op verdenking van mensensmokkel, witwassen, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. Zij werden door de rechtbank veroordeeld tot gevangenisstraffen tussen de anderhalf jaar en negen maanden. Ook werden vier van hen veroordeeld tot werkstraffen, en kregen twee verdachten daarbij een voorwaardelijke gevangenisstraf.

Een reisbureau waarbij twee zoons van de 67-jarige en één van de andere vrouwen betrokken waren, diende volgens de officier van justitie als dekmantel voor de werkzaamheden. De personen voor wie een schijnrelatie werd geregeld moesten daarvoor tienduizenden euro’s betalen. Hiervoor werden gefingeerde partners die al in Nederland woonden geregeld. Zo hadden zeven van de tien verdachten één of meerdere schijnrelaties op hun naam staan. De personen werden voorzien van papieren, woonden op papier samen en vertelden de IND dat zij een vaste relatie hadden. Hoeveel mensen de afgelopen jaren op deze wijze naar Nederland zijn gekomen is niet bekend, maar het OM vermoedt dat er in ieder geval negen personen op deze wijze naar Nederland zijn gesmokkeld. Het merendeel is afkomstig uit India.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×