Zuidelijke Schil krijgt status ‘beschermd stadsgezicht’

Aanstaande vrijdag krijgt de Zuidelijke Schil, bestaande uit de Burgemeesters- en Professorenwijk, de Rijndijkbuurt, Vreewijk en Tuinstad-Staalwijk, formeel de status ‘van rijkswege beschermd stadsgezicht’. Op woensdag 13 april zal wethouder Jan-Jaap de Haan in het kader hiervan het eerste exemplaar van de brochure ‘Wonen in een Beschermd Stadsgezicht’ aan de heer Cees van ’t Veen, directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed overhandigen. De overhandiging vindt plaats in de parochiezaal van de Sint Petruskerk aan de Lammenschansweg. Al in 2007 adviseerde de gemeenteraad de toenmalige minister Plasterk om de Zuidelijke Schil van Leiden aan te wijzen als rijksbeschermd stadsgezicht.

Vergunningvrij bouwen is in beschermd stadsgezicht niet mogelijk: alle bouwwerkzaamheden (exterieur) in beschermd stadsgezicht worden vergunningplichtig. Dit geldt dus voor alle bouwwerken, niet alleen voor de monumenten. Ook is de Monumentenwet van toepassing in geval van sloop in beschermd stadsgezicht.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×