Metershoge wanden, opgetrokken uit reproducties van aquarellen met idyllische vergezichten en een borstbeeld van Sisi, foto's: Jacqueline Borg

Tentoonstelling ‘Sisi en Wilhelm II, Keizers op Corfu’ van start in Oudheden

Vanmorgen vond de perspresentatie plaats van de nieuwe tentoonstelling ‘Sisi en Wilhelm II, Keizers op Corfu’ in het Rijksmuseum van Oudheden. Sisi, Keizerin Elisabeth van Oostenrijk ( 1837-1898), was ongelukkig aan het Weense hof en liet vanuit haar passie voor de klassieke oudheid, op Corfu het ‘Achilleion’ bouwen. Dit romantische paleis was geheel opgetrokken in classicistische stijl en versierd met beelden en wandschilderingen van Griekse goden. De beeldschone, maar ongelukkige keizerin heeft niet lang van haar paleis kunnen genieten, want acht jaar later werd zij in Genève vermoord door een anarchist. In 1907 kocht keizer Wilhelm II het paleis van Sisi’s dochter. De keizer was evenals Sisi gebiologeerd door de klassieke oudheid, maar dan in een wat heldhaftigere vorm. Hij liet het beeld van de stervende Achilles dan ook vervangen door de heldhaftige strijder Achilles, vervaardigd in een bronzen beeld van 12 meter hoogte. Op de tentoonstelling waant de bezoeker zich op Corfu, door de prachtige metershoge wanden, opgetrokken uit reproducties van aquarellen met idyllische vergezichten. Er zijn diverse stukken uit de persoonlijke bezittingen van Sisi en Wilhelm tentoongesteld.

De tentoonstelling is te zien tot en met 11 september. Daarnaast worden verschillende activiteiten rond dit thema georganiseerd.

Meer info: www.rmo.nl

Cultuur


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×