Leidenaar Rard Lustig nam vorig jaar het initiatief voor een Leids rolstoelbasketbalteam. Inmiddels trainen 'de Rollers' twee keer per week en lonkt de landelijke competitie. Om het team op de kaart te zetten werd zaterdagmiddag een wedstrijd gespeeld, en gewonnen, tegen een prominententeam met onder andere de raadsleden Pieter Kos, Eva de Bakker, Henny Keereweer en Moniek van Sandick. Compleet met speaker Martin Hooymans van ZZ Leiden. Loco-burgemeester Roos van Gelderen opende de wedstrijd in het Rijnlands Revalidatie Centrum met een welgemikte bal in het net. (Foto's: Chris de Waard).

Rard Lustig: "Leiden moet rollende sportstad van Zuid-Holland worden"

Leidenaar Rard Lustig heeft MS. Daardoor is hij al ruim 20 jaar rolstoelgebonden. In het Rijnlands Revalidatie Centrum (RRC) aan de Wassenaarseweg maakte hij kennis met rolstoelbasketbal en raakte daar zo enthousiast over dat hij op het idee kwam een Leids rolstoelbasketbalteam op te richten. Het afgelopen jaar stond in het teken van spelers zoeken, faciliteiten regelen en natuurlijk trainen, veel trainen. Gistermiddag trad het team, de Rollers, onder de vlag van BS Leiden voor het eerst naar buiten met een wedstrijd tegen een prominententeam met deelnemers uit de Leidse politiek. Die laatste hadden als handicap dat ze nog nooit in een rolstoel hadden gezeten. Ze werden dan ook ingemaakt door de Rollers die met 18-12 wonnen. Overigens zaten er niet alleen prominenten in het prominenten-team. CDA-gedeputeerde Asje van Dijk speelt fanatiek mee in het team van Lustig. Van Dijk verloor in 2007 een onderbeen na complicaties bij een hartoperatie. Als het aan Rard Lustig en zijn teamgenoten ligt, blijft het overigens niet bij deze ene wedstrijd. Nu al trainen ze enkele malen per week en het team is inmiddels officieel lid van de Nederlandse Basketbal Bond. In september willen ze mee gaan draaien in de landelijke competitie.

Lustig is eigenlijk bij toeval het basketbalwereldje ingerold. Hij kon een tijdlang meetrainen met revalidanten in het RRC, maar kreeg op een gegeven moment te horen dat er geen plek meer was om als ‘gewone’ rolstoeler mee te doen. Op dat moment was hij al zo enthousiast over de sport geworden dat hij besloot een team bij elkaar te zoeken. Dat bleek nog niet zo eenvoudig. Er zijn geen lijsten van rolstoelgebonden plaatsgenoten om te benaderen en dus moest hij alle creativiteit uit de kast halen om voldoende rolstoelers bij elkaar te krijgen voor twee teams van vijf personen die tegen elkaar konden spelen. Plus een aantal extra spelers om te kunnen wisselen. In zijn zoektocht werd hij onder andere geholpen door mensen als Rob van Hooven van BS Leiden en de Leidse topsportcoordinator Tjeerd Scheffer die ook bemiddelde bij het RRC waar bewegingsagoog Marcel van Boorden al rolstoelbasketbal oefende met revalidanten. Bij het RRC kon uiteindelijk niet alleen een zaal worden gehuurd, maar werden ook de speciale peperdure sportrolstoelen gratis beschikbaar gesteld. De gemeente Leiden, bureau MEE en het Leidse Druckerfonds zorgden voor de benodigde financiën.

Na zijn zoektocht naar voldoende spelers, die zelfs niet stopte in de supermarkt waar hij tijdens het boodschappen doen andere rolstoelers aansprak om mee te doen, is er inmiddels een club van bijna 20 enthousiaste basketballers die wekelijks twee keer met elkaar trainen. Extra spelers zijn ook nog steeds welkom om zich aan te melden. Lustig: “Dat is natuurlijk een beetje een lastige oproep. Eigenlijk wil je in zo’n team als dit helemaal geen nieuwe leden hebben, maar als mensen dan toch aan een rolstoel gebonden zijn of raken, dan is sporten echt belangrijk. Je voelt je dan zoveel beter.” Lustig hoopt dat zich ook vrouwelijke spelers en rolstoelers met andere nationaliteiten melden. “We zijn nu met alleen blanke mannen en dat mag best wat gemengder.”

Nu de eerste (trainings)fase op rolletjes loopt, wil de ploeg meer. De landelijke competitie lokt. In september willen de ‘Rollers’ zoals het team is gedoopt, mee gaan spelen in de landelijke competitie voor rolstoelbasketbal. Met de al landelijk spelende trainer Pieter van Dijk en coach Eelco Hottinga zien ze die competitie vol vertrouwen tegemoet. Lustig: “Als we nou een beetje goed meekomen, kunnen we Leiden goed op de kaart zetten als stad waar rolstoelsport wordt bedreven. Het zou mooi zijn als we de rollende sportstad van Zuid-Holland worden.”

Rolstoelers die zich willen aanmelden kunnen voor meer informatie contact opnemen met Rard Lustig: rolstoelbasketbal.leiden@hotmail.nl.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×