Twaalf miljoen voor onderzoek LUMC naar vroege ontwikkeling en latere gezondheid

Het LUMC leidt een Europese studie naar de invloed van vroege ontwikkeling op de latere gezondheid. Voor dit onderzoek, waarbij veertien onderzoeksgroepen in de EU en twee bedrijven betrokken zijn, heeft de Europese Unie twaalf miljoen euro beschikbaargesteld. De subsidieaanvraag is vanuit het LUMC ingediend en zal worden geco├Ârdineerd door prof. dr. Eline Slagboom van het LUMC en prof. dr. Bas Zwaan van Wageningen University & Research Centre. Het is bekend dat kinderen die verwekt zijn in de Hongerwinter, zestig jaar later vaker kampen met overgewicht en hoge bloeddruk. Slagboom liet eerder al zien dat blootstelling aan honger in de baarmoeder effect heeft op de regulatie en programmering van genen. Zulke `epigenetische’ markeringen in het DNA kunnen het functioneren van genen be├»nvloeden en effect hebben op de gezondheid, levensduur en veroudering. De onderzoekers willen kijken wat deze latere effecten zijn van bijvoorbeeld ongezonde voeding, maar ook van overgewicht en inactiviteit op jonge leeftijd, en van infecties tijdens de zwangerschap.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×