Lezing prenten Lucas van Leyden

Volgende week zondag verzorgt prof. Ilja Veldman in de Lakenhal een lezing getiteld `Lucas van Leyden en de thematiek van zijn prentkunst`. Lucas van Leyden was de eerste Nederlandse kunstenaar die zich toelegde op het maken van gravures. In die prenten ging hij in op minder gebruikelijke thema’s, of bijzondere invalshoeken. Behalve dat zijn prenten en schilderijen aantrekkelijk zijn om naar te kijken, kunnen zij ook beschouwd worden als een commentaar op mens en maatschappij. Zijn werk was dan ook niet voor kerken en kloosters bedoeld, maar in de eerste plaats voor de woonhuizen van burgers. Ilja M. Veldman was van 1984-2006 hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit.  Haar specialiteit is de Nederlandse schilder- en prentkunst van 1400-1700, met accent op functie, betekenis en cultuurhistorische aspecten. Zij werkte mee aan tentoonstellingen in binnen- en buitenland. De lezing duurt van 14.00 tot 15.00 uur en is gratis voor museumbezoekers.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×