Het huidige eerste team van ZZ Leiden neemt vanavond afscheid. Wie er terugkeren zal pas eind augustus, begin september duidelijk zijn. (Foto: Emile van Aelst).

ZZ Leiden neemt afscheid van spelers

Na een succesvol seizoen neemt Zorg en Zekerheid Basketbal Leiden vanavond tijdens een besloten bijeenkomst afscheid van de spelersploeg. Van de huidige club hebben er maar drie een contract dat doorloopt, dus met wie ZZ Leiden komend seizoen op europees niveau gaat spelen, is voorlopig gissen. Perschef Jan van der Nat van ZZ Leiden hoopt in elk geval op de terugkeer van de Amerikaan Seamus Boxly die zelf wel graag in Leiden wil blijven. Als ZZ er met hem uit komt, is de kans groot dat ook Monta McGhee voor Leiden blijft spelen. Van de Nederlanders blijven in elk geval Arvin Slagter*, Patrick Hilliman en Terence Robinson. Vanuit het tweede team maakt Don Rigters een goede kans om door te schuiven naar het eerste team.

* tenzij Slagter een goede Europese deal kan maken, in dat geval voorziet zijn contract in een voortijdige ontbinding.

Op Europees niveau worden er drie verschillene competities gespeeld, de EuroLeage, de EuroCup en de EuroChallange. Waarschijnlijk zal ZZ Leiden zich inschrijven voor de EuroCup. “Daarmee hebben we in elk geval de zekerheid om acht europese wedstrijden te spelen,” aldus Van der Nat. “Als we in de voorrondes worden uitgeschakeld, vallen we terug naar de EuroChallenge en spelen daar sowieso nog zes poolwedstrijden.” ZZ kan er ook nog voor kiezen om rechtstreeks in te schrijven voor de EuroChallenge, maar Van der Nat denkt wel dat de ploeg uit Leiden voor het hoogst haalbare wil gaan.

De EuroLeage is nog te hoog gegrepen. “We zouden we geen schijn van kans maken tegen de grote jongens uit Zuid-Europa en het Oostblok. In de EuroCup kan je nog mazzel hebben bij de loting en niet al te sterke tegenstanders treffen en dan 2e of 3e worden.” Naast het hoge niveau in de EuroLeage, zijn ook andere eisen daar veel strenger, waardoor deelname al snel tienduizenden euro’s duurder uitpakt. Ook kunnen de thuiswedstrijden dan niet in Leiden worden gespeeld, omdat er dan een minumum van 5.000 plaatsen geldt. Met de 2.000 plekken in de Vijf Meihal kan Leiden wel uit de voeten in de twee andere competities.

De komende maanden worden spannend voor zowel ZZ Leiden Basketbal als voor de spelers. Tot pakweg eind augustus volgt er een spel van loven en bieden, waarbij zowel de spelers als de clubs de beste deals willen binnenslepen. Ook intern moet ZZ Leiden in die periode een evenwicht vinden tussen het commerciële en het sportieve belang. Waar coach Toon van Helfteren zo vroeg mogelijk zal willen beginnen met het vormen van een éénheid, is de club wellicht beter af met zo lang mogelijk wachten of bepaalde spelers niet de beste deal hebben kunnen maken en met iets minder genoegen nemen.

In augustus starten hoe dan ook de trainingen bij het eerste van ZZ Leiden. Eind september staat de hernieuwde ploeg dan voor het eerst op het veld tijdens de SuperCup. In oktober begint de competitie.

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×