Foto: Jacqueline Borg.

Stoom- en dieseldagen bij Stoomtrein Valkenburgse Meer

Komend weekend organiseert Stoomtrein Valkenburgse Meer de Stoom- en Dieseldagen. Op zaterdag en zondag kunnen bezoekers kennismaken met het materieel dat zo’n 50 jaar geleden onmisbaar was bij de aanleg van wegen, dijken en kanalen, bij de turfwinning en de vele steenfabrieken die Nederland telde. Tientallen stoom- en motorlocomotieven die inmiddels gepensioneerd zijn, staan in het museum te pronken en een aantal rijdt er zelfs rond. Twee keer per dag rijden de voertuigen langs in een parade, waarbij de toeschouwers informatie krijgen over iedere machine die passeert. Bijzonder is bovendien, dat alle locomotieven vertrekken vanaf het nieuwe station. Op het parkeerterrein voor het museum zullen een stoomwals en stoomtractor in werking te zien zijn. Op het uitgestrekte terrein van het buitenmuseum rijden antieke tractoren en draaien stationaire motoren. Draaiorgel Tony laat vrolijke klanken horen tussen het gesis en gefluit van de stoomlocomotieven en het geronk van de antieke dieselmotoren. Het draaiorgel is geplaatst op een Renault Goelette uit 1953. Deze oldtimer is uniek in Nederland.

Op zaterdag komt een klederdrachtgroep het nostalgische gevoel versterken.
Wie graag bezig is met modelbouw, kan terecht in de rijtuigloods, waar van alles te koop is op het gebied van rails en locomotieven. Ook zijn er enkele modelbouwers aanwezig, die hun LGB modellen later rijden over enorme banen.
Voor de kinderen zijn de stoomtreinen van Rading Spoor leuk. Dit zijn miniatuurmodellen van grote stoomlocomotieven waar ze kunnen gaan zitten op speciale wagons, met zachte zitkussens.

Meer informatie over dit evenement is te vinden op www.smalspoormuseum.nl

Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×