Museum Boerhaave viert verjaardag met gemengde gevoelens

Een verjaardag is normaal gesproken een vrolijke gebeurtenis en dat zal bij Museum Boerhaave dit weekend ook het geval zijn. Het museum bestaat 80 jaar en viert dat dit weekend met een uitgebreid programma, waarbij het museum gratis is te bezoeken. Ondanks dat feestelijke feit is er echter ook verdriet. Een week geleden besloot staatssecretaris Halbe Zijlstra dat het museum geen geld meer krijgt voor de publieksfuncties; een korting van 1,6 miljoen per jaar. Zonder die rijksbijdrage moet het museum de deuren voor het publiek sluiten.

De Leidse cultuurwethouder Jan-Jaap de Haan doet er alles aan om sluiting te voorkomen. Samen met museum-directeur Dirk van Delft bezoekt hij zoveel mogelijk Tweede Kamerfracties. Vooral om tijd te kopen. Eerder was al bekend dat Boerhaave de subsidie alleen nog zou krijgen als men er in zou slagen om voor 2013 17,5% eigen inkomsten te verwerven. Dat lijkt ruimschoots te lukken, maar Zijlstra heeft die termijn nu ingekort. Het museum moet nu met terugwerkende kracht al per 2010 aan die norm voldoen en dat lukt niet.

Als het lukt om alsnog extra tijd te winnen wil De Haan samen met het museum voor eind van het jaar met een eigen reddingsplan komen. Daarin moet dan duidelijk zijn hoe het museum snel aan extra geld kan komen. Ook een fusie met bijvoorbeeld Naturalis is daarbij niet uitgesloten.

Naast de acties richting de politiek, roept het museum ook het publiek op om in beweging te komen voor het behoud van het museum. Zo kunnen mensen lid worden van de vriendenvereniging van Boerhaave. Bedrijven kunnen sponsor worden of collecties doneren.

Wethouder De Haan hoopt dat ook scholen nog in actie komen, al realiseert hij zich dat de tijd kort is. “Je ziet vaak dat het even duurt voordat publieksacties op gang komen en we zitten al tegen de vakantieperiode aan. Maar er komen natuurlijk heel erg veel kinderen bij Boerhaave, dus het zou mooi zijn als de scholen toch nog iets in gang kunnen zetten.”

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×