Een herder uit Ramallah met een spinklos (ca. 1919 Library of Congress photographic archive)

‘Voor de draad ermee!’ bij Textile Research Centre

Van 25 augustus tot 22 december is een interessante tentoonstelling over handspinnen te zien bij het Textile Research Centre aan de Hogewoerd. De tentoonstelling wordt verzorgd door het TRC in samenwerking met de afdeling Monumenten & Archeologie Gemeente Leiden en met hulp van het Rijksmuseum van Oudheden en geeft een interessant overzicht van diverse technieken, die wereldwijd gebruikt worden voor het handspinnen. Spinklossen, spinspoelen, spintollen, spindelwielen en spinnewielen uit heel de wereld  worden getoond. Dankzij het RMO zijn ook historische spinbenodigdheden uit Afghanistan en Palestina te zien en spintollen uit de oude stad Troje. Uit de Leidse regio zijn er spintollen uit de ijzertijd, de Romeinse oudheid en de middeleeuwen tentoongesteld. Bezoekers kunnen zelf ook aan de slag. Wethouder Jan-Jaap de Haan zal de tentoonstelling officieel openen.

De tentoonstelling ‘Voor de draad ermee!’is gratis te bezichtigen elke maandag, dinsdag en woensdag tussen 10.00 en 16.00 uur en op afspraak.
Vanaf 31 augustus kan men iedere woensdagmiddag een speciale rondleiding volgen tussen 14.00 en 15.00 uur ( kosten: € 7,50) en op verzoek een uur oefenen met het spinnen van allerlei soorten vezels met diverse hulpmiddelen onder deskundige begeleiding ( kosten: € 5,-)

TRC, Hogewoerd 164, Leiden.

Cultuur


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×