Lenferink: Schade op daders verhalen vaak lastig

Het is voor de gemeente Leiden vaak lastig om schade te verhalen op daders. Dat zei burgemeester Lenferink afgelopen donderdag toen in een commissievergadering de Leidse Handhavingsnota werd besproken. De VVD wilde graag dat de gemeente standaard kosten op daders gaat verhalen. “Dat is op zich al algemeen beleid,” zo vertelde Lenferink, om daar aan toe te voegen dat het vaak toch niet lukt: “Het kan natuurlijk alleen als je de dader te pakken hebt en dan nog alleen als je de schade kunt aantonen.” Dat blijkt vaak ingewikkeld. Lenferink: “Wat is bijvoorbeeld de schade als iemand illegaal reclame ophangt of iets op de grond gooit.”

Bij duidelijke gevallen eist de gemeente wel dat de schade vergoed wordt. Bijvoorbeeld als iemand een speeltoestel heeft vernield. Een nieuwe manier om daders te plukken vindt Lenferink ook interessant, namelijk verzekeringsmaatschappijen die schade proberen te verhalen. In Leiden gebeurde dat vrij recent toen een verzekeringsmaatschappij de kosten van medische en psychische schade van een slachtoffer claimde bij de overvaller.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×