Het Leidse architectenbureau Flinterdiep maakte een alternatief plan voor het gebied rond de Van der Klaauwtoren en vond zelfs investeerders die de ontwikkeling zien zitten.

Met sloop bedreigde Van der Klaauwtoren wint Jonge Monumenten Verkiezing

De Van der Klaauwtoren en de woonhuizen aan de Middelstegracht 14-18 zijn de winnaars geworden van de Jonge Monumenten Verkiezingen in Leiden tijdens de Open Monumentendagen van 10 en 11 september. Die verkiezingen waren georganiseerd door de Stichting Industrieel Erfgoed Leiden en de Historische Vereniging Oud Leiden, in samenwerking met de Gemeente Leiden, om meer aandacht te vragen voor architectuur in Leiden uit de periode na 1940. De prijsuitreiking vond afgelopen avond plaats in het RAP Architectuurcentrum door de bekende restauratie-architect Bob van Beek. Wrang genoeg staat de winnende Van der Klaauwtoren op de nominatie om gesloopt te worden. De Universiteit Leiden, eigenaar van de toren, wil op die plek nieuwbouw plegen en is tot nu toe doof voor de signalen uit de stad.

De Leidse digitale modelbouwer Hendrik-Jan van der Klip maakte van een 30-tal markante Leidse gebouwen, waaronder de Van der Klaauwtoren, een 3D-animatie.

In de categorie bedrijfspanden was de Van der Klaauwtoren van Rijksbouwmeester Gijsbert Friedhoff royaal de winnaar met 37% van de uitgebrachte stemmen.  De architectuur van het Onderzoeksinstituut Zernickedreef 10 van cepezed Architecten uit Delft (architecten Michiel Cohen en Jan Pesman) kreeg iets meer dan 20%.

Bij de woonhuizen/wooncomplexen waren de verschillen aan de top kleiner: de woningen aan de Middelstegracht van architecte Mieke Rietveld waren de favoriet van bijna 32% van de stemmers, gevolgd door het blok van vijf panden aan het Kort Galgewater 12-16 van Ronald Knappers en Joost de Haan van VVKH Architecten met bijna 28%.

Behalve de Van de Klaauwtoren (55 jaar oud) zijn genoemde panden in de laatste twintig jaar totstandgekomen.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×