Vanavond was de voorlopig de laatste voorstelling van BANG in de Leidse raadszaal. Maandag en dinsdag is BANG te zien in de raadszaal van Den Haag. Vervolgens doet De Veenfabriek achtereenvolgens Utrecht, Kaag & Braassem en Enschede aan. Daarna keert het theatergezelschap terug naar Den Haag en Leiden (20 en 21 december).

BANG in de Leidse politieke arena

Vrijdagavond was de Leidse raadszaal het podium van de Veenfabriek die er de voorstelling BANG bracht. In BANG wordt de Nederlandse samenleving onder de loep genomen door afwisselend twee ouderen, twee rijke yuppen en ‘de hardwerkende Nederlander’. De ouderen zijn verbitterd en verbijsterd over onder andere het feit dat hun kleinkinderen, ‘de kereltjes’, niet meer langs mogen komen. De veranderende samenleving wordt treffend weergegeven door de opmerking dat een van de kereltjes in therapie is: ‘hij kan niet tegen zijn verlies’. Een van de rijke yuppen worstelt vooral met vragen over de ongelijkheid in de wereld. De ander stelt haar gerust: alleen het eigen ik zou leidend moeten zijn. De ‘hardwerkende Nederlander’ verschijnt steeds tussen door en houdt vooral onsamenhangende betogen. Maar vertedert wel.

Zodra de spelers in de huid kropen van ‘de oudjes’ werden ze ook echt iemand anders. De harde uitdrukking op de gezichten en de verbeten zinnen bezorgden kippenvel. BANG bleef boeien tot het eind, niet om het minst vanwege de muziek die perfect samenging met het spel. Een groot compliment dan ook voor de Veenfabriek, die een voorstelling heeft weten neer te zetten op een bijzondere locatie, die je aan het denken zet en een wat schurend gevoel achter laat. Zo’n gevoel dat je terug zou willen om het nog een keer te zien!

BANG wordt tot en met 2 februari 2012 gespeeld in de gemeenteraadzalen van verschillende steden. De speellijst staat op de website van De Veenfabriek.

Regie Paul Koek, Tekst Gerardjan Rijnders / Rob de Graaf / Arjen Duinker, Muziek Ton van der Meer en John van Oostrum.
Spel Reinout Bussemaker, Lizzy Timmers, John van Oostrum en Jacobien Elffers, Dramaturgie Paul Slangen, Kostuums Rebekka W├Ârmann Foto Bowie Verschuuren.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×