Als het aan het college ligt, is dit de eerste indruk die de bezoekers van het Glazen Huis krijgen als ze in Leiden het station uitlopen. (Artist Impression: Gemeente Leiden).

Leiden legt rode loper uit voor Glazen Huis

Een rode loper van het centraal station naar de Beestenmarkt, ondersteboven hangende kerstbomen op de Stationsweg en de Steenstraat, bakken met kerstbomen van het station tot aan de Apothekersdijk, lichtjes in de bomen bij de Catwalk op de Beestenmarkt, het verlichten van de Blauwpoortsbrug en het optrekken van een ‘Rijnsburgerpoort’ op de Rijnsburgerbrug.

rodeloper3.png

Zie hier een aantal ideeën van de gemeente om de entree van de stad tijdelijk op te leuken in de periode dat vele tienduizenden bezoekers van het Glazen Huis per trein Leiden aan zullen doen.

De plannen staan in antwoorden die het college vandaag geeft op vragen van PvdA-duoraadslid Gijs Holla die het een gemiste kans voor Leiden vindt dat de route van het station naar het centrum er nog steeds zo troosteloos bijligt, terwijl de stad volgende maand een week lang in het middelpunt van de belangstelling staat met niet alleen enorm veel echte bezoekers, sommigen schatten dat aantal op wel 200.000, maar ook nog ruim 11 miljoen kijkers en luisteraars via de nationale radio en tv.

In 2009 droeg de Leidse gemeenteraad het college al op om de stadsentree tussen station en centrum aan te pakken. In een eerdere planning zou die upgrade afgelopen zomer al zijn afgerond. “We wisten toen nog niet dat het Glazen Huis zou komen, maar het is nu wel extra zuur dat dat niet is gelukt,” zo vindt Holla.

Volgens het college is de vertraging vooral ontstaan door de enorme wirwar van ondergrondse kabels in het stationsgebied. Daardoor is het erg ingewikkeld om bomen in het gebied te planten. Ook kan er pas een echt goede oplossing komen als de bussen uit de Stationsweg zijn verdwenen. Daar zijn wel plannen voor, maar die hangen nauw samen met de ontwikkelingen in het hele stationsgebied. Als de bussen straks een nieuwe route gaan rijden via het Schuttersveld, wordt de Stationsweg definitief opnieuw ingericht. Het asfalt verdwijnt, evenals de natuurstenen stoeprand tegenover de Jumbo supermarkt. Verder worden trottoirs verbreed, de rijbaan versmald en worden er maar liefst zes bomen gepland.

De afgelopen periode is wel de Rijnsburgersingel opgeknapt en is daar historische verlichting geplaatst.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×