Parkeerzonering verdwijnt per 1 januari

Vanaf 1 januari aanstaande mag iedereen met een bewonersvergunning in alle zones parkeren, ook in het centrum. Met een proef tot 1 april 2013 wil het college uitproberen hoe dat uitpakt. Leiden is voor zover bekend de eerste stad die een dergelijke maatregel neemt, dus terugvallen op gegevens van andere gemeenten kan in dit geval niet. Met het laten vervallen van de verschillende zones wil de gemeente klantvriendelijker worden. De proef is een van de laatste afspraken uit het coalitieakkoord waaraan nog geen uitvoering was gegeven.

Wethouder Strijk (D66, parkeren) hoopt dat de proef goed uitpakt: “Wat we er vooral mee willen bereiken is dat mensen in hun woonomgeving kunnen parkeren in een aangrenzende zone als daar wel plaats is.” Bang dat Leidenaren massaal de auto pakken naar het centrum nu ze ook daar straks overal mogen parkeren, is Strijk vooralsnog niet: “Veel mensen gaan nu per fiets naar het centrum. Waarom zou dat veranderen. We kunnen er heel lang over praten, maar er is maar één manier om er echt achter te komen en dat is door het gewoon uit te proberen.”

Dat gaat de gemeente nu dus doen. De bestaande zones – de wijken zijn verdeeld in letters, parkeervergunningen worden per wijk uitgegeven met zo’n letter – blijven wel gewoon bestaan. Door steeksproefgewijs te kijken welke letters er in de verschillende wijken parkeren, wil de gemeente inventariseren wat het effect van de maatregel is. Ook de borden die bij de parkeerzones horen, blijven gewoon staan. Voor het geval dat de proef in 2013 weer wordt beeindigd.

Op parkeerplaatsen met een rode kap moet ook tijdens de proef, net als nu, gewoon betaald worden. De kosten van de bewonersvergunningen blijven gelijk. Dat geldt overigens niet voor het reguliere straatparkeren. Die tarieven gaan per 1 april 2012 met 2,75% omhoog. Dat is de inflatiecorrectie over de afgelopen twee jaar. De kosten voor parkeren in de Haarlemmerstraatgarage blijven gelijk. Daar werd vorig jaar al een verhoging doorgevoerd.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×