Op sommige plekken ligt al een stuk groene long om het centrum. Als het singelpark is gerealiseerd heeft Leiden het langste park van Nederland. (Foto: Stadslab Leiden).

Leidse raad omarmt singelparkplannen

De plannen om in Leiden het langste park van Nederland aan te leggen vallen goed bij zowel de stad als de politiek. Vorige week kwamen er al zo’n 200 belangstellenden meepraten tijdens een brainstormavond over het singelpark, donderdag boog de Leidse politiek zich erover. Dat leverde vooral veel lofbetuigingen op en een enkele kritische noot. Met name de VVD maakt zich zorgen over verdwijnende parkeerplaatsen rond de Jan van Houtkade en de Boisotkade.

Een Stadslab filmpje van een ‘rondje Singels’ met beelden vanuit de lucht en vanaf het water. Begin- en eindpunt is de Rijnsburgersingel bij Museum Volkenkunde.

Raadslid Magreet van Wijk hoopte op een toezegging van wethouder Frank de Wit dat die plekken binnen 200 meter worden gecompenseerd. Die kreeg ze niet en het onderwerp zal dus nog zeker terugkeren op de politieke agenda. Aanstaande donderdag beslist de raad in eerste instantie over een voorbereidingskrediet van vijf ton om verder te kunnen met de plannen.

Een punt waar bijna alle partijen zich sterk voor maken is het verwijderen van de dam in de Maresingel bij de energiecentrale van e-on. Dat Leiden daarmee ook goed doorvaarbaar wordt vindt iedereen prima, maar de geraamde kosten van drie miljoen doen pijn. Vooral als die ten koste zouden gaan van het singelpark zelf.

GroenLinks drong er daarom op aan dat geld uit het potje voor bereikbaarheid of economie te halen. Zeker als het bedrag hoger uitvalt dan nu begroot. Ook hoopte duo-raadslid Hans Bogaardt van die partij dat de nieuwe bruggen die in het plan zijn opgenomen niet in beton zijn gegoten. “Misschien zijn er wel leukere creatieve oplossingen”. Tijdens de brainstorm in Nieuwe Energie opperde de Leidse reder Sjaak Veringa bijvoorbeeld het inzetten van voetveren in plaats van bruggen. Zo’n pontje zou dan meteen een leuke attractie kunnen vormen voor toeristen.

Duo-raadslid Mart Keuning van de ChristenUnie wil dat er ook een gedegen plan komt voor het beheer van het park als het eenmaal is aangelegd. “Die kosten moeten inzichtelijk gemaakt worden”.

De wens van veel partijen om het groene natuurspeelplein ‘Maregroen‘ dat de Vrije School Mareland wil aanleggen ook bij het singelpark te trekken, gaat wellicht ook in vervulling. Wethouder de Wit vindt het een geweldig idee en het sluit ook mooi aan bij het singelpark. Hij ziet het echter wel als een apart plan, maar op verzoek van de SP wordt het nu toch meegenomen als onderdeel van de route langs de singels.

Cultuur Leiden Sport Singelpark


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×