Geen toename uitgaansgeweld in Leiden

Het aantal incidenten van uitgaansgeweld in Leiden is over de jaren heen ongeveer op hetzelfde niveau gebleven. Er is dus geen sprake van een stijging in het aantal geweldincidenten in het uitgaansgebied.Dat blijkt uit registraties van de politie. In een vergelijking met Nijmegen, Groningen en Tilburg heeft de Universiteit Leiden deze conclusie gebaseerd op het aantal aangiftes van openlijke geweldpleging, mishandeling en bedreiging, gepleegd tijdens uitgaansavonden in de hotspots van het uitgaansgebied van deze steden.

Hieruit blijkt dat het uitgaansgeweld in Leiden laag is in vergelijking tot de andere steden. Ook is in Leiden het aantal aangiftes voor de genoemde delicten tussen 2006 en 2011 gehalveerd. Dit betekent dat het geweldsniveau in de laatste jaren minder ernstig is geworden. Al met al een gunstig beeld voor de Leidse binnenstad.

Volgens politiemedewerkers, gemeenteambtenaren en horecaondernemers spelen de vrije sluitingstijden een positieve rol bij het voorkomen van uitgaansgeweld. Opvallend is dat vrijwel alle horecaondernemers het gebruik van cocaïne als een toenemend probleem zien dat een bron voor uitgaansgeweld vormt. De onderzoekers bevelen aan hier meer aandacht aan te besteden.

Er blijkt verder in de Horecawereld een breed draagvlak te zijn voor het invoeren van een zogenaamde collectieve horecaontzegging voor geweldplegers. Dit betekent dat als je niet meer welkom bent in een gelegenheid, je ook geen toegang meer krijgt in alle andere gelegenheden in de binnenstad.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×