Eigenaar Mark Los van boekhandel De Kler bedankt Pechtold voor zijn komst met een ets van historisch Leiden. (Foto: PR).

Pechtold sluit terugkeer naar Leiden niet uit

Een terugkeer naar Leiden, wellicht als burgemeester? Alexander Pechtold sluit het niet uit. “Zeg nooit nooit”’, was zijn reactie op een vraag in die richting. Want Leiden, waar de politieke carrière van het D66-kopstuk ooit begon, heeft nog steeds zijn hart. Bovendien zit zijn kapper er, aan wie hij altijd trouw blijft, en komt hij vaak en graag in ‘onze’ stad. Pechtold was deze week te gast bij boekhandel De Kler in de Leidse Breestraat. Ik sprak hem daar over zijn onlangs verschenen boek ‘Henk, Ingrid en Alexander’.

Pechtold sprak met dertien PVV-stemmers, omdat hij wel eens wilde weten waarom anderhalf miljoen Nederlanders bij de laatste verkiezingen op Geert Wilders hebben gestemd. Maar het boek gaat ook over Pechtold zelf en dus over Leiden, waar hij ooit als raadslid en wethouder de eerste stappen in de politiek zette, voordat hij achtereenvolgens burgemeester van Wageningen, minister en fractievoorzitter in de Tweede Kamer zou worden.

In het interview bekende Pechtold dat hij het ‘heel anders’ zou doen, als hij nu wethouder van de Sleutelstad zou zijn. “Het grote punt was dat het gemeentebestuur in die jaren tachtig, negentig nog erg regentesk was. Er heerste een sfeer van: wij weten wat goed voor de burger is. En in die sfeer ben ik toen voor een groot deel ook meegegaan. Nu zou ik het heel anders doen. Ik zou mensen veel meer inspraak geven”.

Na het interview nam Pechtold uitgebreid de tijd om tientallen handtekeningen in ‘Henk, Ingrid en Alexander’ te zetten. Want Leiden en haast, dat is volgens hem absoluut geen goede combinatie.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×