Greetje van Gruting (VVD), vicevoorzitter van de Leidse gemeenteraad, ontvangt de Perspectiefnota van verantwoordelijk wethouder Robert Strijk (D66). (Foto: Roel van Niekerk).

Flinke bezuinigingen op komst in Leiden

Gisteren werd door wethouder Bereikbaarheid, Financiën en Economie Robert Strijk (D66) de Perspectiefnota 2013-2016 aangeboden aan Greetje van Gruting (VVD), vicevoorzitter van de Leidse gemeenteraad. Een ding is duidelijk: er moet flink bezuinigd worden de komende jaren, in totaal zo’n 13 miljoen. Grootste tegenvallers zijn een daling van de rijksbijdrage (3,5 miloen) en extra kosten voor het beheer van de openbare ruimte (2 miljoen). Ook de kosten voor de afronding van enkele infrastructurele projecten in 2016 (4,7 miljoen), zoals de Ringweg Oost, drukken zwaar op de begroting. “De afgelopen twee jaar hebben we vooral gekeken naar bezuinigingsmogelijkheden in onze eigen organisatie. Dit jaar vallen de ‘klappen’ helaas ook buiten de gemeentelijke organisatie. Dat doet pijn, maar is wel noodzakelijk”, aldus wethouder  Strijk.

[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/tracks/47214012″ params=”show_artwork=true” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Wethouder Robert Strijk (D66, financiën) geeft in Nieuws071 op Sleutelstad FM een toelichting op de keuzes die het college maakt in deze tijden van bezuinigingen.

In het licht van de onrust en onzekerheden in Den Haag was het dit jaar lastig om een Perspectiefnota op te stellen. Desondanks heeft het college besloten toch keuzes te maken voor het financiële beleid van de komende jaren. Daarbij is geprobeerd om de minima te ontzien. Een deel van de bezuinigingen wordt betaald door de ambtenarensalarissen en subsidies niet mee te laten stijgen met de inflatie. Dit levert bij elkaar al zo’n 3,9 miljoen op in 2016. Daarnaast bezuinigt de gemeente op een hoop kleinere posten. Zo zal voor de fietsenstalling aan de zeezijde van het station betaald moeten gaan worden en wordt grofvuil niet mee gratis opgehaald.

Videoboodschap wethouder Strijk (bron: Gemeente Leiden).

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×