Leiden wil af van overdaad aan verkeersborden

Doordat een PvdA-voorstel afgelopen donderdag breed werd gesteund in de Leidse gemeenteraad, is de kans groot dat grofweg eenderde van alle verkeersborden uit de stad verdwijnt. “Of misschien nog wel meer als je ook de openbare ruimte aanpast”, zegt duo-raadslid Gijs Holla van die partij. Op veroek van de PvdA komt er een ‘bordenschouw’ waarbij alle overbodige borden ik kaart gebracht worden. Stap twee is beslissen welke er daadwerkelijk weg kunnen. Volgens Holla leidde dergelijke exercities in andere steden tot een bordenreductie van wel 30%.

Chris de Waard sprak donderdag na afloop van de vergadering met Gijs Holla van de PvdA.

Begin dit jaar werd een onderzoek naar het in kaart brengen van overbodige borden al beloofd toen wethouder Frank de Wit zijn kadernota kwaliteit openbare ruimte met de raad besprak. De PvdA hoopte toen nog op een vermindering met 15%. Voorbeelden van borden die wel weg kunnen zijn bijvoorbeeld een inrijverbod naast een paaltje, waardoor inrijden toch al niet mogelijk is.

Twee jaar geleden kwam ook GroenLinks in Leiden al eens met een bordenverwijderplan. Die partij zou het liefst de ‘shared space’ moethode invoeren in Leiden. Daarbij worden de borden weggehaald, zodat verkeersdeelnemers zelf meer verantwoordelijkheid gaan nemen. Volgens Pieter Kos van GroenLinks in Leiden wordt het een stuk veiliger op de weg als mensen in voorkomend geval oogcontact zoeken en bepaalde verkeerssituaties onderling oplossen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×