Het spandoek dat de brandweer boven de informatiestand ophangt tijdens de EL-CID week (Foto: Brandweer Hollands-Midden).

Brandweer laat student rook proeven bij EL CID-week

Loeiende sirenes, zwaailichten. Met enige regelmaat rijden brandweerwagens met gierende banden door de stad. Zo ook op 8 juli van dit jaar toen de Leidse brandweer uitrukte voor een brand in een studentenhuis. De brandweermannen weten dat het goed fout kan gaan in studentenhuizen die vaak vol staan met brandbare spullen. Ook zijn vluchtwegen niet zelden geblokkeerd. In dit geval ging het goed. De door rookmelders gewaarschuwde studenten hadden het pand al ontruimd, maar veel Leidse studentenhuizen hebben niet eens rookmelders.

Om studenten bewust te maken van brandveiligheid staat de brandweer volgende week op de jaarlijkse EL CID-markt. Daarbij maakt de brandweer onder andere gebruik van een rookcontainer. Dat is een container waarin een huiskamer  is nagebootst. Onder begeleiding van een brandweerman kunnen studenten de met rook gevulde ‘huiskamer’ in en zo zelf ervaren hoe lastig het is om te vluchten bij brand.

Ook vragen als: waar moet ik op letten als ik op kamers ga, hoe kan ik zelf brand voorkomen en wat moet ik doen als het fout gaat worden beantwoord bij de informatiestand.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×