Mini-expositie ‘Leiden viert feest’ bij RAL

In Leiden zijn door de eeuwen heen heel wat feesten gevierd. Met materiaal van vieringen van Leidens Ontzet, studentenfeesten, bruiloften, jubilea en feesten ter ere van het Koninklijk Huis, heeft het Regionaal Archief Leiden een mini-expositie samengesteld. Er is onder andere een fraai verjaardagslied uit 1736 voor Pieter van Lelyveld te zien. Ook is er een uitnodiging voor de feestavond voor de opening van het nieuwe gebouw van Minerva in 1965 bewaard gebleven. Andere interessante stukken zijn een briefkaart uit 1880 met gelukwensen voor de 200-jarige textielfabriek Le Poole en een menukaart uit 1887 bij het 25-jarig bestaan van drukkerij J.J.J. Groen.

Ietwat cru is het programma van een militair feest naar aanleiding van de uitbarsting van de vulkaan Krakatau in Nederlands-Indië in 1883. Nog altijd actueel is de brief uit 1935 van burgemeester en wethouders van Leiden “betreffende de aanmerking van 3 October tot feestdag en de verlening van verlof aan personeel”. Dat aan feesten ook een prijskaartje hangt, toont een flinke rekening uit 1657 van Aelten Jans voor de levering van wild en gevogelte op de bruiloft van lakenkoopman Pieter de la Court en Elisabeth Tollenaer.

De expositie iss tussen 24 augustus en 30 september gratis te bekijken in het RAL aan Boisotkade 2A. Op 8 en 9 september worden de 25ste Leidse Open Monumentendagen gehouden, met als thema `Feest’. Met de expositie `Leiden viert feest’ sluit het Regionaal Archief Leiden hierbij aan.

Ook is het Archief samen met de expositieruimte van Monumenten & Archeologie (Hooglandse Kerkgracht 17N) tijdens de Monumentendagen geopend. Er worden dan opmerkelijke oorlogsvondsten getoond, en er is een doorlopende filmvoorstelling. Ook zijn er dan demonstraties van historische dansen met live muziek en het depot is toegankelijk. Het volledige programma staat op www.erfgoedleiden.nl en www.archiefleiden.nl.

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×