Panden Vrouwenkerkhof verkocht

De gemeente Leiden heeft het rijtje vervallen panden aan het Vrouwenkerkhof verkocht aan de Holland Property Groep (HPG). Dat heeft VVD-wethouder Pieter van Woensel bevestigd aan Sleutelstad. De panden waren eerder in beeld als nieuw onderkomen voor de Vrijplaats Koppenhinksteeg maar de gemeente en de vrijplaats konden het niet eens worden over de verkoopprijs. Volgens de vrijplaats waren de panden niets waard, de gemeente hield het op 440.000 euro. De panden zijn nu voor ongeveer een half miljoen van eigenaar gewisseld.

Wethouder van Woensel over de verkoop van de panden aan het Vrouwenkerkhof en de renovatie van de Koppenhinksteeg.

De vrijplaats heeft inmiddels via de gemeente een pand aangekocht aan de Middelstegracht. De deuren gaan daar eind september open. Op het Vrouwenkerkhof komt vrijwel zeker nieuwbouw. De panden zijn in zeer slechte staat waardoor sloop en nieuwbouw het meest voor de hand liggen. Volgens het bestemmingsplan mag die nieuwbouw hoger worden dan de bestaande bouw. Wat de nieuwe functie van de panden aan het Vrouwenkerkhof gaat worden is nog niet duidelijk, maar koper HPG exploiteert voornamelijk winkels en appartementen.

Ondertussen staan de voormalige vrijplaatspanden aan de Koppenhinksteeg er nog steeds desolaat bij. De gemeente liet de krakers in februari 2010 op straat zetten en verkocht de panden aan de Leidse projectontwikkelaar Atrium. Die wil er graag appartementen op maat verkopen, maar de verkoop wil – mede door de crisis  – nog niet echt vlotten. Inmiddels begint de tijd te dringen. Als de verbouwing niet in het voorjaar van 2013 is afgerond, moet Atrium de gemeente een boete betalen van 25.000 euro per maand.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×