Afgelopen zaterdag streek de Priesterbroederschap Pius X neer in Leiden. Aan de Sumatrastraat is sindsdien de Kapel Onze Lieve Vrouw van de Heilige Rozenkrans gevestigd. (Foto: Pieter Kos).

Priesterbroederschap Pius X: "Wij Zijn heel gewone mensen"

Een noitoire Holocaust-ontkenner in hun midden, een kwart eeuw geëxcommuniceerd door de Rooms-Katholieke Kerk en zeer behouden; het is niet zo vreemd dat de komst van het priesterbroederschap Sint-Pius X naar Leiden voor de nodige ophef zorgde. Pater de Beer legde in de Nieuws071-uitzending van woensdag uit dat zijn broederschap desondanks uit ‘heel gewone mensen’ bestaat. Hij nam ook uitdrukkelijk afstand van monseigneur Richard Williamson – een van de vier wijbischoppen (bischop zonder bisdom) van het broederschap. Williamson blijft de omvang en ernst van de Holocaust bagatelliseren. “Hij is gemaatregeld”, vertelde de pater: “Hij mag niet meer spreken in het openbaar en zijn werk als bisschop niet meer doen. En als hij eigenwijs blijft, dan wordt hij ook uit ons broederschap gezet.”

Sebastiaan van der Lubbe en Jan Vogel in gesprek met Pater Carlos de Beer van de Priesterbroerderschap Pius X.

De Beer vermoedt dat Williamson met zijn houding een verzoening met Rome wil torpederen. Paus Benedictus XVI probeert het broederschap weer in de kerk op te nemen, tot nu toe met weinig succes. “Wij willen onze identiteit behouden”, legde De Beer uit. Die identiteit is volgens hem behoudender en traditioneler dan de huidige katholieke kerk.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×