VVD en CDA kraken Leids kraakbeleid af

Frederik Zevenbergen, gemeenteraadslid VVD, maakt zich zorgen over het feit dat de politie voor de derde keer niet ingrijpt nadat panden in Leiden zijn gekraakt. Dit keer gaat het om panden aan onder meer de 5e Binnenvestgracht. Panden in eigendom van de Universiteit Leiden. Door niet in te grijpen staat de politie volgens Zevenbergen feitelijk een misdaad toe.

Walter van Peijpe (GroenLinks) stelt juist dat eigenaren van panden kraken zelf kunnen voorkomen door maatregelen te treffen, zoals het huisvesten van anti-krakers in leegstaande panden. De Universiteit had wat hem betreft al eerder, de panden staan al drie jaar leeg, veel ‘origineler’ met de leegstand om kunnen gaan. Door te lang te wachten met de ontwikkeling van de panden, zijn ze nu gekraakt. Van Peijpe: “Kraken is niet het grootste probleem, dat is de leegstand.”

Van Peijpe (GL) en Zevenbergen (VVD) discussieren op Sleutelstad FM over het Leidse kraakbeleid.

Zevenbergen erkent dat de eigenaar maatregelen kan nemen en dat ook heeft gedaan, maar dat desondanks ‘het rapaille’ de panden is ingetrokken zodra de tijdelijke huurders er uit waren. Kraken goedpraten door te verwijzen naar het gebrek aan woonruimte in Leiden, vindt Zevenbergen een dooddoener. “Iedereen wacht gewoon netjes op zijn beurt en dit clubje weigert dat en zegt ‘dikke vinger’ naar de rest. Deze groep charlatans bestormen een woning, breken in en zeggen dan dat ze er dan wonen.”

Zevenbergen wil dan ook dat de politie ingrijpt en deze vorm van ‘inbraak’ prioriteit krijgt en heeft daarover schriftelijke vragen gesteld aan het college van b&w. Van Peijpe wacht rustig de antwoorden op die vragen af. “Het College geeft de antwoorden die zij goed vindt. Ik verwacht dat de heer Zevenbergen echter teleurgesteld zal zijn; dit is een zaak van het Openbaar Ministerie.” Daarin moet de gemeenteraad zich volgens Van Peijpe niet mengen.

Ook het CDA baalt van de lakse houding richting krakers en vraagt ook om actie. Bovendien denkt CDA-raadslid Moniek van Sandick dat de krakers samenspannen met geïnteresseerde kopers, zodat die panden goedkoper kunnen verwerfen omdat ze niet leeg opgeleverd kunnen worden.

Ook Van Sandick wil dat de politie voortaan sneller ingrijpt. Bovendien vermoedt ze boze opzet bij de recente kraakacties: “Als krakers zelf met een koper aan komen zetten, zegt ook wel wat”.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×