De Breestraat zoals de ondernemers hem graag zouden zien. Een voetgangersgebied waar de bus eventueel te gast is. (Foto: PR).

Geduld Centrum Management ontwikkeling Breestraat op

Het Centrum Management Leiden (CML) heeft geen geduld meer met de gemeenteplannen voor de Breestraat. Die moet niet in 2020 aan de bewoners, gebruikers en ondernemers worden teruggegeven, maar volgend jaar al. Dat schrijft Frans Schohaus, voorzitter van CML namens veertien mede-ondertekenaars in een brief aan de leden van de gemeenteraad.

Voorzitter Frans Schohaus van het Centrummanagement Leiden en Ronald van der Steen van de projectgroep Breestraat 2022 van Stadslab Leiden roepen de politiek op om al in 2013 te beginnen met de herinrichting van ‘de Bree’.

De ontwikkeling van de Breestraat heeft ‘ernstig geleden onder de jarenlange discussie die er is geweest rond de RGL’, nu is het lot van de oudste winkelstraat van Leiden gekoppeld aan de komst van de Ringweg Oost, ‘een omstreden weg waarvan lang niet vast staat dat die er uberhaupt gaat komen’. 

De plannen van de gemeente voorzien in klinkers van gevel tot gevel, terugbrengen van de maximum snelheid tot 15 kilometer per uur en en voorrang aan fietsers en voetgangers. Tot het zover is, wil de gemeente de straat echter een ‘opknapbeurt’ geven terwijl er 600 bussen per dag door de straat blijven ‘denderen’, aldus de brief van CML. ‘Ondergetekenden kunnen en willen niet meer wachten en roepen u op om het gewenste eindbeeld van 2020 al in 2013 te realiseren’, schrijft CML namens de ondertekenaars. 

En van die ondertekenaars is Ronald van der Steen. Hij presenteerde vorige week de plannen die het Stadslab uit bijeenkomsten met bewoners, ondernemers en publiek optekende. De uitvoering daarvan is gepland in 2022 – twee jaar later dan de gemeente en dus te langzaam volgens het CML. Van der Steen: ‘De plannen zijn ambitieus en kosten meer tijd.’ Tijd die het CML niet meer heeft. Donderdag spreken zowel van der Steen als Schohaus in bij de Commissie Ruimtelijke Ordening. Samen willen ze de Raad tot meer spoed en vooral actie manen. 

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×