Grote lobby voor behoud Hebreeuwse en Joodse Studies

Studenten en docenten van Hebreeuwse en Joodse Studies komen in actie om hun studie te behouden. Onder leiding van studievereniging Sababa wordt een waar mediaoffensief georganiseerd om aan te tonen dat er voldoende draagvlak is om de opleiding te laten voortbestaan.

Zo komen er vanuit universiteiten over de hele wereld steunbetuigingen binnen, omdat Hebreeuwse en Joodse Studies internationaal goed staat aangeschreven. Ook de Israëlische ambassade komt in het verweer tegen de plannen van de universiteit.

De faculteitsraad van de faculteit Geesteswetenschappen heeft namens de Universiteit Leiden een plan opgesteld waarin argumenten worden genoemd om Hebreeuwse en Joodse Studies te schrappen. Een daarvan is dat er te weinig voltijd studenten zijn ingeschreven. Daarnaast is er druk vanuit de politiek om het aantal kleine opleidingen te verminderen. Verder meent de universiteit dat de expertise van de diverse vakken behouden blijft, door deze onder te brengen bij andere studies. 

Christel de Lange en Angelique Hofman van studievereniging Sababa zijn het niet eens met de plannen. Naast het argument dat er te weinig animo zou zijn hebben de studentes verder weinig inhoudelijke argumenten kunnen vinden. “Als opleiding draaien we quitte, dus de kosten zijn geen probleem. Er zijn ook meer dan voldoende inschrijvingen op de afzonderlijke vakken. Het enige argument is politiek”, zegt Angelique.

Haar studiegenote Christel somt op waarom de opleiding behouden zou moeten blijven. “We zijn de oudste opleiding van de universiteit. Dat de expertise al zo lang bestaat is volgens mij al een goede reden om dit te behouden. We zijn de enige universiteit in Nederland en het Europese vasteland die de mix van taal, geschiedenis, cultuur en religie op deze manier aanbied”. 

De universiteit onderstreept dat de studenten met diverse goede argumenten komen om de opleiding te behouden, maar blijft vasthouden aan het plan. Met de media-aandacht hopen de studenten het verschil te maken. Uiteindelijk moet het College van Bestuur beslissen of het schrappen van Hebreeuwse en Joodse Studies doorgaat. 

Aangezien het verminderen van het aantal kleine opleidingen in heel Nederland speelt, zitten ook andere studies op de schopstoel. “In Groningen wordt gekeken of het mogelijk is het Fins en Hongaars onderwijs op te heffen. We hebben begrepen dat beide ambassades zich al achter de opleidingen hebben geschaard”, aldus Christel. Omdat Nederland zowel een kenniseconomie als een exportland is, lijkt het van belang dat er in ieder geval op één plek in Nederland zulke opleidingen worden aangeboden.

Inmiddels is er een online petitie gestart om de opleiding Hebreeuwse en Joodse Studies van de ondergang te redden. 

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×