De kraam van Ilias Delicatessen, gerund door de gebroeders El Marsse, die op de Leidse markt altijd te vinden is tegenover de V&D. (foto: Jeffrey Zeldman)

Leidse marktkoopman Ilias Delicatessen 'gediscrimineerd door politie'

Ilias El Marsse (27), de marktkoopman die in Leiden bekend is om zijn noten- en delicatessenkraam Ilias Delicatessen die tijdens markt altijd tegenover de V&D staat, kreeg vorige week de schrik van zijn leven. Toen hij afgelopen vrijdag met de omzet van de feestdagen, zo’n €25.000 in zijn tas over de Leidse straten liep, werd hij achtervolgd door enkele politieagenten. Toen hij zich verdacht gedroeg, vroegen zij hem zich te legitimeren, in verband met onderzoek naar vuurwerk. Hij moest zijn tas openen en bij de aanblik van het grote bedrag, besloot de politie hem op te pakken en het geld in beslag te nemen. Toen de koopman bij wijze van legitimatie zijn (Nederlandse) rijbewijs liet zien, schreven de agenten ‘Nederlands-Marokkaanse nationaliteit’ op het procesverbaal.

El Marsse voelt zich zwaar gediscrimineerd, omdat de agenten niet konden weten dat hij van Marokkaanse afkomst is. De koopman heeft geen Marokkaans paspoort en voelt zich een echte Leidenaar. Hij denkt dat hij vooral is opgepakt vanwege zijn uiterlijk. Volgens de politie is dit niet waar: de dubbele nationaliteit komt uit de gemeentelijke basisadministratie, waarin zij elke verdachte checken. Dit heeft dus niets te maken met El Marsse’s uiterlijk. De koopman, die jaarlijks zo’n €500.000 euro omzet door met zijn delicatessenkraam op verschillende markten in Nederland, krijgt zijn geld terug als bewezen is dat hij geen strafbare feiten heeft gepleegd. Eerder kwam de koopman in het nieuws omdat hij hielp bij het oppakken van de daders van een overval op juwelier Has Gold.

In Nieuws071 sprak Willem de Gelder met marktkoopman Ilias El Marsse.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×