Studenten moeten weg uit Rijnfront

Vijf studenten die in de voormalige asielzoekerswoningen op het terrein Rijnfront in Oegstgeest wonen, moeten van de Haagse kantonrechter hun woning uiterlijk 22 februari verlaten. De uitspraak werd gedaan in een kort geding dat studentenhuisvester DUWO tegen de vijf had aangespannen, omdat ze hun woning weigeren te verlaten. De woningen worden volgens DUWO op korte termijn gesloopt.

Het complex Rijnfront, in 2005 opgezet als tijdelijke woonvoorziening voor studenten, wordt vanaf eind februari volgens afspraak met grondeigenaar de Universiteit Leiden en de gemeente Oegstgeest gefaseerd gesloopt. De vijf gedaagde studenten voerden onder meer aan dat de woningen niet tijdelijk zijn, omdat ze na de exploitatietermijn van vijf jaar nog drie jaar langer zijn verhuurd. Daarom deden ze een beroep op het recht op huurbescherming, een verhuiskostenvergoeding en vervangende woonruimte.

De kantonrechter was van mening dat DUWO zowel in de afgesloten huurovereenkomsten als in alle brieven aan de studenten duidelijk heeft aangegeven dat het om semi-permanente, tijdelijke woningen gaat. Volgens de rechter blijkt de tijdelijkheid ook uit het uiterlijk van de woningen: hergebruikte houten barakken die er niet uitzien alsof ze opnieuw zijn te gebruiken. Ook de afspraak met de universiteit was al in de huurovereenkomst opgenomen.

Verder meende de rechter dat DUWO zich als goed verhuurder heeft gedragen door verlenging van de exploitatietermijn aan te vragen bij de gemeente Oegstgeest toen bleek dat na de afgesproken termijn van vijf jaar er nog geen directe bouwplannen waren. Studenten konden daardoor langer huren tegen een lage huur.

Door het tijdelijke karakter van de woningen hebben de studenten volgens de rechter geen recht op huurbescherming, verhuiskostenvergoeding of vervangende woonruimte. Ze moeten hun woningen op 22 februari hebben ontruimd.

Leiden Oegstgeest


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×